werken met gezinnen

Buurtwerk ’t Lampeke is een integrale en geïntegreerde buurtwerking, die bestaat uit vijf deelwerkingen: het werken met gezinnen is er één van.

We bieden een uitgebreide basiswerking aan voor alle leeftijden met aandacht voor gezinnen en alleenstaanden, gekoppeld aan diverse projecten en beleidsmatig werken met mensen 'van onderuit'. Als vereniging zetten we in op een gezinsgerichte werking met aandacht voor opvoeding en opvoedingsondersteuning. Centraal uitgangspunt is dat onze werking openstaat voor elk gezin. Zij vinden bij ons een ontmoetingsplek en kunnen er terecht met vragen, opmerkingen of problemen.

 
 
einddag in de kinderwerking, voor kinderen, ouders, familie en buurtbewoners
 
Voor veel ouders is de buurtwerking, naast een veilige groei- spel-, ontmoetingsplek voor hun kinderen, een centrale ontmoetingsplaats voor zichzelf. Aangezien wij dagelijks open zijn, is er permanent ruimte voor onthaal en ontmoeting. Ouders springen overdag binnen voor een babbeltje, een tas koffie of met enkele vragen, ze doen mee aan een activiteit in het buurthuis of blijven eten (alleen of met de kinderen). Ook de breng- en haalmomenten van de kinderen zijn een ideale uitgangsbasis om een babbeltje te slaan en informeel specifieke thema’s, situaties, vragen en moeilijkheden te bespreken. Alles is hierbij bespreekbaar. Een babbeltje is soms de  aanzet van een heel traject. We zetten hoog in op de betrokkenheid en de participatie van de ouders. Door samen met de ouders te werken, verhogen we naast het zichzelf beter voelen, versterken en groeien ook het welzijn van de kinderen en de relatie tussen ouder en kind. Als de ouders zich beter in hun vel voelen, hebben ze meer tijd en energie voor hun kinderen.
 
Belangrijk is dat gezinnen (kinderen en ouders) binnen onze organisatie een verbinding kunnen maken op langer termijn en doorheen een langer traject. Dit is niet persé gekoppeld aan de leeftijd van de kinderen (vb. kind gaat weg uit dagopvang, maar ouder kan betrokken blijven vanuit andere deelwerkingen). Wij geloven sterk dat het bereiken van en werken met gezinnen – en waarbij de ouders een actieve plek in de werking krijgen - succes heeft vanuit een brede basiswerking die ruimer gaat dan het enkel fragmentarisch of projectmatig werken.